Weald Challenge Trail Races - Sunday 11th June 2023

Race Distances, Start Time and Time Limit:

•	7:30 am	Early Start Weald Challenge Ultra Trail 50km	8 hours 30 minutes
---	---------	--	--------------------

8:00 am Weald Challenge Ultra Trail 50km 8 hours
9:15 am Weald Challenge Trail Half Marathon 5 hours

Start / Finish, Race HQ Location: Chiddingly Primary School, Muddles Green, East Sussex, BN8 6HN

Marshal / Volunteer Requirements

Race Route Locations

- Checkpoints two volunteers per checkpoint (three volunteers now at CP1/4) four checkpoints in total
- Sweeper Runners on Running Route checkpoint 1 3, x 1 runner, and checkpoint 3 finish, x 2 runners

Chiddingly Primary School Location (BN8 6HN)

Specific Marshal Tasks

Specific Marshal Tasks						
Race R	oute Checkpoints	Total Checkpoint Time	Reporting Time			
1.	Blackboys Checkpoint: 8:45 am – 2:15 pm	5 hours 30 minutes	Race HQ 7:40 am			
2.	Blackboys Checkpoint: 8:45 am – 2:15 pm	5 hours 30 minutes	Race HQ 7:40 am			
3.	Blackboys Checkpoint: 8:45 am – 2:15 pm	5 hours 30 minutes	Race HQ 7:40 am			
4.	Fairwarp Checkpoint: 9:30 am – 11:15 pm	1 hours 45 minutes	Race HQ 8:20 am			
5.	Fairwarp Checkpoint: 9:30 am – 11:15 pm	1 hours 45 minutes	Race HQ 8:20 am			
6.	Poundgate Checkpoint: 10:00 am – 12:45 pm	2 hours 45 minutes	Race HQ 9:00 am			
7.	Poundgate Checkpoint: 10:00 am – 12:45 pm	2 hours 45 minutes	Race HQ 9:00 am			
8.	Scallow Bridge Checkpoint: 10:15 am – 3:15 pm	5 hours 00 minutes	Race HQ 9:20 am			
9.	Scallow Bridge Checkpoint: 10:15 am – 3:15 pm	5 hours 00 minutes	Race HQ 9:20 am			
Race H	Q - Chiddingly Primary School Location	Total Race HQ Time	Reporting Time			
10.	Race Start Assistance: 7:00 am – 9:30 am	2 hours 30 minutes	Race HQ 6:40 am			
11.	Car Parking then Finish Set-up: 7:00 am – 10:00 am	3 hours 00 minutes	Race HQ 6:40 am			
12.	Car Parking then Finish Set-up: 7:00 am – 10:00 am	3 hours 00 minutes	Race HQ 6:40 am			
13.	Sports Hall Bag Storage: 7:00 am – 11:30 am	4 hours 30 minutes	Race HQ 6:40 am			
14.	Finish Line Medal /Mug Service: 10:45 am – 4:00 pm	5 hours 15 minutes	Race HQ 10:30 am			
15.	Coffee/Tea/Cake Service: 10:30 am – 4:00 pm	5 hours 30 minutes	Race HQ 10:15 am			
16.	Coffee/Tea/Cake Service: 10:30 am – 4:00 pm	5 hours 30 minutes	Race HQ 10:15 am			

Race Route- Checkpoint 1 or 3 Reporting Location	Total Running Distance	Reporting Time	
17. Sweeper Runner: Checkpoint 1 – Checkpoint 3	11.5 miles	Checkpoint 1 10:00 am	
18. Sweeper Runner: Checkpoint 3 – Finish	13.2 miles	Checkpoint 3 1:00 pm	
19. Sweeper Runner: Checkpoint 3 – Finish	13.2 miles	Checkpoint 3 1:00 pm	

Marshal / Volunteer Assembly and Vehicle Details

Ideally all marshals, apart from the sweeper runners, should assemble at Chiddingly Primary School (Race HQ) at the Race HQ times listed above. All marshals will be provided with high visibility marshal bibs. (Face masks and disposable gloves will also be provided for marshals to use if they wish to.) The risk assessment requires one marshal at each checkpoint to have a mobile phone, to be able to phone Race HQ to request support from the First Aid crew who are stationed at Race HQ in Muddles Green. Marshals at each checkpoint will also be provided with a first aid kit; however, they are not required to be first aid trained, or to administer first aid.

Each checkpoint requires a car to transport the marshals to the checkpoint, and to carry: *TORQ gels and bars* (this is the onlyfood this year), water, tables, (water and tables will already be delivered to CP1/4 and CP5), first aid kit, marshal bibs, plastic jugs, (no drink cups this year), signs, etc, If it is a cold day, then the vehicle that transports the marshals to the checkpoint ideally should remain at the checkpoint whilst the checkpoint remains open, to provide shelter for any hypothermic runners until they can be picked up by a vehicle sent out from Race HQ upon request.

If there are injured runners to transport back to Race HQ, the marshal calls Race HQ and a vehicle will be provided from Race HQ to transport the injured runner(s).

Summary

In total 19 volunteers are required during the day, which includes the 3 sweeper runners. This is the same number of volunteers as previous years, and again for this year there is chip timing at the finish and at checkpoints 1/4 - Blackboys and CP 3 — Poundgate. Marshals at the checkpoints are NOT required to record runner numbers on arrival at checkpoints.

Both races, i.e., ultra AND half marathon are again cup-less for 2022. The checkpoint marshals instead of filling up cups for the runners will just need to ensure that the multiple plastic jugs are filled with water. The runners will then fill up their own drinking cup, drink bottle, or hydration bladder, or the marshal can assist the runners if they wish to.

As outlined above, the duration of time required for each volunteer varies. With some duties requiring an early start, i.e., 6:40 am, while some duties have a later start time, i.e., 10:30 am.

In addition, four vehicles are required during the day; one vehicle for each checkpoint location.